De reizigster

Ik ben Heidi Ulrich, geboren in 1984. Ik woon in Enschede.

In 2009 ging ik voor mijn afstuderen naar Oulu in Finland. Sindsdien ben ik geboeid door het het maken van soloreizen in Europa. Ik reis graag met het openbaar vervoer, met name de trein. Het is mijn uitdaging om met weinig moeite op mooie locaties uit te komen.

Ik spreek Nederlands, Engels, en Duits. Frans spreek ik op een redelijk niveau, en in het Italiaans en Fins ken ik een paar woorden.

Reisinformatie

Uitrusting

Ik reis graag met één enkele rugzak. Dat beperkt de hoeveelheid spullen die ik mee kan nemen. Dat is zowel een voor- als een nadeel. Met de jaren heb ik mijn kleding, schoenen, en andere handige benodigdheden daarop aangepast.

Paklijst

Elke reis begint met een paklijst. Ongeveer drie weken van tevoren maak ik een paklijst, print ik die uit en leg ik die in mijn logeerkamer. In de weken voor mijn vertrek leg ik alle benodigde spullen op het logeerbed. Ik streep ze gelijk af op de lijst. Ze mogen dan onder geen beding meer van het bed af, tenzij ik het woord weer opnieuw op de lijst zet. Een strikte maatregel die uitstekend werkt! Vlak voor vertrek weet ik dat, als alle woorden zijn doorgestreept, alles zich in mijn rugzak moet bevinden. Dat is heel rustgevend!

Niets is vervelender dan direct na vertrek je tas ondersteboven halen, omdat je toch écht zeker wil weten of je dit of dat in hebt gepakt.

Reisroute

Tot 2017, het jaar waarin roamingkosten op telefonie werden afgeschaft, had ik de gewoonte om een klein papieren reisboekje samen te stellen. Van alle steden waar ik verbleef, zocht ik een kaartje op op Google Maps. Geprint op A6-formaat gingen die dan, gebundeld in een plastic hoesje, mee in mijn handtas.

Echter, nu bellen en internetten me niets meer kost dan normaal, heb ik gerust roaming aan staan. Ben ik de weg kwijt in een stad, dan kijk ik snel even op Google Maps. SMSjes en appjes houden me in contact met familie en vrienden. Gesprekjes met de lokale mensen maak ik nog steeds graag; anders zou dit blog geen bestaansrecht meer hebben!

Treinkaartjes

Mijn startpunt is vrijwel altijd Enschede Centraal. Ik boek mijn reizen met de planner van de Deutsche Bahn. Voor lange reizen koop ik een Interrail-ticket, maar maak uitzonderingen voor goedkope landen, zoals Italië en oostbloklanden. Met de jaren ben ik daar vrij handig in geworden. Wil je advies? Neem contact op!

Volledigheid

Nog niet al mijn reisverslagen staan op deze pagina. Dat heeft twee redenen. Reden één is dat ik na mijn reis vaak direct weer aan het werk moet. Zo plan ik nu eenmaal. Reden twee is dat ik nooit tevreden ben over de kwaliteit van het geschrevene. Even snel een dag beschrijven, vind ik weinig zinvol. Ik ga er liever even goed voor zitten, dan dat ik mijn lezers een onaantrekkelijke flodder geef. Heb dus geduld.