Updates

dagen

In het kort

Site-updates

Installatie

Het blog is geïnstalleerd! De eerste thema’s zijn uitgeprobeerd en ik ben geland op Social Magazine.

Thema-aanpassingen

Het thema is grotendeels gecustomized. Er zijn wat test-posts toegevoegd om uit te proberen hoe meer content eruit ziet.

Achtergrond, logo en een kaart

Zo, vandaag eerst een achtergrond gemaakt waarmee ik tevreden ben. De achtergrond is zo opgebouwd dat ik er ook andere foto’s in kan laden, dus hopelijk heb ik daar nog lang profijt van.

Het logo was ook wonderlijk snel in elkaar gezet. Hij is wel wat aanwezig, maar daar werk ik nog aan. Hij moet ook op de voorpagina komen, maar dat is van later zorg (oké, Illustrator crashte toen ik hem 3D wilde renderen).

Daarna de Google Map met specifieke reisroutes. Nou behold, er staan er nu twee op! More to come.

Hoeveel zonlicht heb ik vandaag gezien? Te weinig voor een zonnige zomerdag!

Foto’s bij verhalen

Foto’s bij verhalen zijn voor mij een punt van zorg. Vooropgesteld: een beeld zegt meer dan duizend woorden. En in mijn geval loont dat, want ik schrijf nogal eens meer dan duizend woorden…

Maar dat is een ander verhaal. Wie mij op Polarsteps volgt, weet wel dat ik daar wél foto’s deel. Dat komt doordat een verhaal op Polarsteps een nietszeggend plaatje van grauwe wolken toont als een step geen beeldmateriaal heeft. Dat vind ik lelijk, dus voeg ik altijd één foto toe. En als ik dan toch bezig ben, wel vijf of tien. De woorden komen later, of die schrijf ik hier pas. Bijkomstig nadeel van Polarsteps is dat, als ik onderweg ben en de reis afgeschermd staat, je zelf een account moet hebben om mijn berichten te kunnen zien. Dat heeft al menig vriendin hoofdbrekens (en een nutteloos account) bezorgd.

Dus wil ik graag op mijn eigen website mijn foto’s delen. Maar hoeveel dan? En hoe groot? Hoe maak ik het toekomstbestendig? En hoe maak ik het zo, dat niet mijn hele hosting vol staat met nodeloze kiekjes?

Toen mijn schoonmoeder niet bij mijn Polarsteps-verhalen kon hakte ik de knoop door. Ze moest hier mijn reizen kunnen lezen, mét foto’s. Dus maakte ik een plan. Dat behelste foto-grootte, aantal, design, design voor mobiel, en implementatie. Ik ben nu halverwege.

Als je goed zoekt in mijn meest recente Schwarzwaldreis vind je een bericht met een olijk uitwaaierend stapeltje foto’s. Erop klikken kun je nog niet. Maar ik beloof je: de grote exemplaren staan achter de schermen al voor je klaar. Wordt vervolgd!

Fix de kaarten

Het werd oktober, het werd november… en toen ik in december keek, deden opeens alle mooie LeafletMaps het niet meer! Waar lag dat aan? Had ik na een plugin-update niet goed getest? Had ik iets veranderd? Ik begon het mateloos irritant te vinden toen ik na de CCC mijn nieuwe reisroutes niet eens terugzag. Wat zonde!

Dus, op deze mooie vrijdagavond ging ik na één biertje in de VriMiBo naar huis en nestelde me eens lekker met een bord pasta aan mijn laptop. Natuurlijk uren ploeteren, geen vooruitzicht… ik ging ook uit van de dodelijk aanname dat ik te véel kaarten inlaadde, en dat daarom het mechanisme eerst maar eens anders moest. Preloaden, eerst de functie callen en in een variabele proppen… eh… het loste het niet op.

Ik updatete en downgradede mijn dependencies; niks hielp. Vond op het wijde internet ook zo geen gelijksoortige problemen, lastig… ik maakte het natuurlijk laat, fixte zijdelings wat andere langgewilde features, sliep er een nachtje op… en besloot dat het echt moest liggen in de toGeoJSON-conversie van de derde partij. Dus onderweg bij het tankstation in Duitsland zat ik te Googlen. En verrek! Nota bene de maker van de LeafletMaps plugin had ergens een arme ziel geholpen met exact dit probleem!

…mijn MIME-type voor GPX stond om duistere redenen, opeens, sinds vorige maand, verkeerd. De GPX werd nu ingeladen als text, maar dat moest als application/XML. Gauw naar huis dus. Met wat vogelwerk in de .htaccess (waar ik het nooit terug ga vinden in de toekomst, maar ja). In ieder geval: de maps deden het in één keer weer!

Hoera. Ik had inmiddels al zo’n 50 maps geüpload bij allemaal afzonderlijke posts, het zou eindeloos zijn om die allemaal opnieuw te renderen en naar bijvoorbeeld KML (wat een nog geöbfusceerder formaat is) om te zetten. Nouja, ik zeg maar: ik had de online converter al open staan. Gelukkig dat ik het nu zo op heb kunnen lossen!